Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies).
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Strinjam se Želim izvedeti več

Vrhovi Balkana

kola


Bosna, Črna Gora in Albanija. Najprej sva se ustavila v Bosni in sicer v plezališču Pecka. Plezališče se nahaja nad izvirom reke Sane v bližini Mrkonjić grada in je eno izmed najlepših v Bosni.
“Neka se vama ne žuri” je pripomnil domačin Boško med tem ko je postregel slivovico in nama pokazal prostor za šotor na njegovem travniku. Prava popotnica za začetek Balkan tripa :).

Nacionalni park Sutjeska in Maglić, 2383m, kot najvišji vrh Bosne sta prišla na vrsto po premiku na vzhod. Vzpon sva opravila čez zahodno steno,  t.i. alpinistički put, (markirano brezpotje). Dan prej sva opravila izvidnico do Trnovačkega jezera, ki je že v Črni Gori. Lepi in neobljudeni kraji, brez koč. Skupaj z bosanskimi planinci smo šotorili na sedlu Prijevor. Gorska cesta do sem pa je bila poglavje zase in dobra preizkušnja za nadaljno pot.

Žabljak se je izkazal kot najboljše izhodišče za akcijo v črnogorskem Durmitorju. Vendar sva zaradi večjega števila turistov kar hitro pobegnila po Tari navzgor do mesta Kolašin in naprej do Gusinj.

Divje gore Prokletij in pod njimi Gusinje. V poletnih mesecih pravi mali New York. Na dopust se tradicionalno vrnejo migranti iz Amerike v ta velikih avtih.
Vreme nama ta čas ni bilo najbolj naklonjeno. Obiskala sva dve glavni gorski dolini Grbajo in Ropojano. Plezala nad Ali pašinimi izviri. Iz Ropojane pa  sva se povzpela na najvišji vrh Prokletij, Majo Jezerce, 2694m.

Na albansko stran Prokletij v dolino Valbone sva se odpravila preko Vermosha in Skadra. Cesta je še v izgradnji zato je potrebno dosti improvizacije in mirnih živcev. Nadalje pa s trajektom po reki Drin do Bajram Currija. Priporočljiva in pokrajinsko pestra kombinacija. Zadnje dneve sva izkoristila za klasičen in najbolj obiskan trek albanskih Alp; Valbona-Teth-Valbona in vzpon na Majo Kolato, 2556m. Domov sva se vrnila preko Kosova in Srbije.

Še večja dogodivščina pa bi bil obisk teh krajev v zimsko-spomladanskem času ;).

Iva & Iki

Last modified: 24/01/2022