Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies).
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Strinjam se Želim izvedeti več

Schesaplana

dila


Turni vikend v masivu Rätikona. Prejšnji vikend sem se pridužila skupini münchenskih turakov pod vodstvom Jensa iz odseka DAV, in sicer TAK – Turner Alpen Kränzchen. Odpravili smo se v pogorje Rätikon v Švici, o katerem sem že imela nekaj informacij, saj sem bila pred kratkim na predavanju švicarske plezalke Nine Caprez, ki je opravila ravno v stenah Rätikona  prvi ženski vzpon v smeri Silbergeier (8B+, 240 m). Kot zanimovost dodajam link za filmček o njenem vzponu : https://www.youtube.com/watch?v=AN5CDewKVdk.

Iz Münchna smo se podali okoli 13 ure do naše izhodiščne točke v mestu Latschau (996m) v Vorarlbergu. Po 2 urah hoje smo prispeli do  Lindauer Hütte (1790 m), kamor zahajajo domačini na modne turice in zabavo. 

V soboto zjutraj smo se v megli in snegu podali do prelaza Sporertobel pod markantnimi vrhovi Drei Türme (2930m). Večina turakov tisti dan je bila namenjena tja, mi pa smo nadaljevali z našimi spusti in dvigi proti prelazom Öfapass (2291 m), Schweizertor (2137m) in Verajoch (2390m) mimo umetnega jezera Lünersee  do cilja Totalphütte (2390 m). Koča je pozimi zaprta, zato smo prenočili v prijetni zimski sobi. Ta dan smo skupaj smo naredili 1500 višincev.  

Tretji dan se je obetalo sončno vreme in s prvimi sončnimi žarki smo se podali proti Schesaplani (2965 m).  Zaradi neugodni razmer smo obrnili 50 m po vrhom, kljub temu smo bili zadovoljni, saj nas je čakal 2000 višinskih m dolg spust po lepo smučljivih flankah do vasi Brand.

Fajn je bilo :).

Iva

Last modified: 24/01/2022