Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies).
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Strinjam se Želim izvedeti več

Med Škrlatico in Jalovcem

skala


Ob sončni oktobrski napovedi je pravi trenutek, da uresničiš Julijske načrte. Na horuk vsa se odločila, da soboto v Julijcih preživiva vsak po svojem navdihu. Dva avta sta se izkazala za sila praktično potezo, saj je lažje načrtovati kakšno gate parajočo razgledno varianto. V soboto se je moj prst na zemljevidu ustavil na Jalovcu, Gozdni pa jo je mahnil precej bolj šikano naokoli. Z izhodiščem pri Aljaževem domu v Vratih je strah pred višino najprej prebil na Škrlatici, nato pa krožno do Kriške stene in čez Križ na Stenar in dol, spoštljivo v senci triglavske Severne skozi Dovška vratca in Sovatno v Vrata.
Vzporedni vzpon na Jalovec se je začel po razglednici od Vršiča proti Zavetišču pod Špičkom, pri lovski koči desno na Jalovsko škrbino, od tu pa po zelo slabo markirani zavarovani do roba Jalovškega ozebnika (pot po samem ozebniku strogo zaprta, pista pa še “deluje!”) ter normalno na vrh. Spust je bil bolje markiran do Zavetišča pod Špičkom ter nazaj čez dolgo prečko med pisanim gozdom na Vršič (cca 10h šikanega tempa s kafejem vred).
Za naslednji dan sva izbrala pot z zaključkom na Vršiču. Za ogrevanje sva okoli 6-ih zjutraj krenila po dolgi dolini Pišnice in Krnice, nato pa navzgor po razburljivi in dobro zavarovani Kriški steni ter se po približno treh urah in pol razgledala po Kriških podih. Nadaljevala sva naprej na Razor, kjer je po lanskem podoru na vrh speljana nova, kratka ferata – cukrček! Prečka Razor – Škrbina pod Prisojnikom je pognala Gozdnemu novih moči za pot na Prisojnik skozi zadnje okno, mene pa je po normalni, prečni poti skozi gozd in nekaj skalovja odneslo do Tičarjevega doma na Vršiču. Tura se je izkazala za daljšo, a še lepšo od pričakovanega, čez Prisojnik pa razburljivo, s kar nekaj šusa med nogami!

Kakšen blagor šele tistim izurjenim, ki jim gore kar po brezpotjih kozoraga odkrivajo lastne globine razburljivega in lepega!

Kaja & Gozdni

p.s.
Napotek proti kruljenju po turi … najboljšo joto z domačimi zelišči strežejo v gostilnici Caffe grill Panter, na križišču Kranjska gora – Vršič, bar v kletni etaži poslovno – trgovske stavbe levo, z napisom : “Jedi na žlico!”

Last modified: 24/01/2022