Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies).
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Strinjam se Želim izvedeti več

Karakorum 2013

skala


Letošnje leto alpinistom v Pakistanu ni bilo naklonjeno. Malo pred odhodom naše odprave je svet šokirala novica o poboju pod Nanga Parbatom.. Med žrtvami je bil tudi naš prijatelj iz lanske odprave na Broadpeak litvanec Ernestas Marksaitis. Sam je dan pred nami opravil vzpon na glavni vrh Broadpeaka.

Aklimatizacijo smo naredili v dolini ledenika Aling. Zanimiva dolina z vrhovi visokimi do 6700m, ki so večinoma še nepreplezani. Obdobje 14 dnevnega lepega vremena smo dobro izkoristili z nekaj vzponi in raziskovanjem doline. Z pakistanskimi zemljevidi si tukaj ne moreš kaj dosti pomagati. Idealne razmere bi bile kakšen mesec prej.

Sledila je  vrnitev  v Hushe in priprava opreme, nosačev za vzpon na Gondogoro La, 5800 m in naprej do Baltora in baze Gasherbruma 1.

Vmes smo izvedeli, da je pakistanska vojska konec julija zaradi varnostnih razlogov prelaz zaprla …
Rad di videl Talibana na vrhu Gondogoro La!

Nekaj smo poizkušali na lastno pest, a se ob dogovorjeni uri zjutraj noben od nosačev ni prikazal…

Nato se odločimo za odhod na ledenik Masherbrum in poizkus na Masherbrum 2, ki naj bi bil po mnenju domačinov visok nekaj čez 7000 m.

Uspelo nam priplezat 40 metrov pod vrh, kjer nas je zaustavila široka vrhnja razpoka. Hitro smo ugotovili tudi, da je vrh visok le dobrih 6000m.

Po vrnitvi nazaj v bazo in poslabšanju vremena z napovedjo daljšega obdobja padavin sem se odločil za odhod v dolino – Skarduja in naprej do Hunze.

Tu sem opravil nekaj  trekingov v okolici Ultarja, Shispar peak, Bature in Spantika, ter baze Rakaposhija in Dirana. Bo treba organizirat kakšno odpravo tudi v te lepe predele Karakoruma.

Iki

Last modified: 24/01/2022