Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies).
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Strinjam se Želim izvedeti več

Tenerife 0-3718

kola

Od morja do vrha otoka, ki je obenem najvišji vrh Španije

in tretji najvišji vulkan na svetu (El Teide, 3718m), se je možno povzpeti po
najdaljšem
neprekinjenem kolesarskem vzponu v Evropi (0-2370nmv) in nato nadaljevati peš. 

S potovalnim kolesom, opremo za kampiranje ter pohodnimi čevlji se je od morja do vrha ‘na komot’ izšlo v 2,5 dneh. Iz obmorske Candelarie mimo hribovske Esperanze do spodnje postaje gondole za razgledišče El Teide.  Gozdni obroč otoka, ki se razteza nekje med 1400-2100 vm je v tem času temperaturno dokaj neugoden. Naslednji dopoldan zanimiv prehod iz zelenega v ‘lunin svet’ lavine puščave do spodnje postaje gondole (2370m). Dovoljenje za pristop od zgornje postaje na vrh vulkana (le 700m in 200vm) je kratkoročno težko dobiti, zato se vsak dan nekaj primerkov odloči in opravi pot  pred sončnim vzhodom. Da si ‘prišparam’ nekaj spanja, sem pustila kolo pri spodnji postaji in nadaljevala peš- z opremo za zimsko spanje… 2h hoje pred sončnim zahodom, nato pa hitro v zimsko spalko. Za ‘ponočevanje’ na vulkanu je potrebna  zastonjska dovolilnica za bivakiranje. Ker (po pravici…) nisem doumela točnega dovoljenega mesta za bivakiranje, opisanega na spletni strani nacionalnega parka, sem prespala v šotoru na nekje 2700m (Montana Blanca). Ponoči mraz ‘fajn zategne’. Potrebna poštena zimska oblačila. Ne le za spanje, tudi med nočno hojo po severni pristopni strani. Ponoči je pri zaprti koči Altavista (3270m) vsaj -15 stopinj. Od zgornje postaje skozi ‘prepovedana’ vratca na poti proti vrhu postaja zrak toplejši. Kadi se in smrdi. Čakanje na prve žarke na vrhu delujučega vulkana, ki je edina izstopajoča gmota visoko nad oblaki, je res specialno. 
Sončni vzhod na El Teide je eden zanimivejših tudi zato, ker vulkan nekaj minut po vzhodu sonca odtisne dolgo senco, ki se nekje v daljavi nad atlantikom dobesedno postavi pokonci …
 
Povratek z gondolo je plačljiv (21eur). 2400vm spust s kolesom se vije preko bizarne puščavsko-vulkanske pokrajine, skozi gozd, preide v panoramsko vijugasto cesto, nato pa med nasade, vasice, kaktuse in zelišča, vse do manjših industrijskih con in turizma na obali.
 
Izbira potovalnega kolesa in opreme je bila ustrezna prav zato, ker omogoča, da se na dokaj malem otoku v kratkem času iz morja na vrh povzpneš na lastni pogon.
 
Tenerife je otok, ki prenese miks turizma, divjine, ležernosti, na videz nezdružljivih mešanic in možnosti… Narava vse ‘zrihta’ in naredi edinstveni vtis.

KajaK

Last modified: 02/02/2023