Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies).
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Strinjam se Želim izvedeti več

1001 Oman

kola

Pedaliranje po najprijaznejši deželi sva začela v glavnem Muškatu. Klanci posebnih strmin, razgledi čisto drugih kontrastov, sipki pesek med prsti, svež indijski ocean, sladka halva, arabski parfumi… Oman = omamen😊.

Trasa je bila podobna dirki Bikingman Oman, ki jo organizirajo tudi letos konec februarja. Dodala sva še en vzpon na plato Sayq in na 2000 m prvič našla pivo (žafran je cenejši). Kampiranje je dovoljeno pravzaprav povsod, »placi« so scenski (puščava ali oaza, podrta ilovnata mesta, mestna plaža…), domačini pa so veseli, če se jih pride kaj pozdraviti. Vabilo na »omani coffee« je pogosto in se ga ne zavrača.

Arabski svet je med turističnimi destinacijami vse bolj priljubljen. Vsekakor je nujno spoštovati nek osnovni kodeks oblačenja ter pokrivati komolce, kolena (tudi umetnost zavijanja hijaba me je hitro privlačila- nikakor se ni hotel tesno in gladko prilegati linijam obraza tako kot domačinkam). Oman slovi po svoji diplomatski vlogi med sprtimi sosedi in vmešanimi tujci ter svojem talentu za razvoj države z ohranjanjem kar je njim tipičnega in dragocenega. To ga trenutno uvršča med eno varnejših držav. Všeč nama je bila njihova jasna identiteta in »nezahodnjaškost«. Ponosni so nanjo in delajo celo svoj prav poseben Pringles »Omani chips«😊.

Dobre vrednote Islama so zakoreninjene v najprijaznejših ljudeh, kriminala tako rekoč ne poznajo, oskrba s hrano (Indijci) in pitno vodo (mošeje, pitniki) je odlična, načrtno varujejo svoje naravne vrednote z rezervati ter nepregledno gradijo nova poslopja in predvsem široke ceste. Elegantno za potovanje s kolesom. Ker nisva imela toliko časa, sva se zadržala večinoma na goratem severu in se nato južno dotaknila puščave, pa ob morju vrnila nazaj.

Idealno za cestne ali gorsko kolesarske kolesarske priprave ali samo uživanje ob spoznavanju prijazne države. Pot sva brez težav (razen par gumidefektov na razbiti glaževini ob cestah) zaključila po cca. 1400 km zopet v Muškatu, oz. priraslemu Mutrehu (13.1.-29.1.2020).

Pedala vrtela Mitja in Kaja.

Last modified: 24/01/2022