Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies).
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Strinjam se Želim izvedeti več

Okoli Meže s šmuglcem

kola

Koroška dolga MTB klasika okoli reke Meže. Z variacijo.
Tokratna izbira je bil štart na Ravnah, čeprav se Meža tu še ne izlije v Dravo. Pa vendar- Ravne so boljša destinacija za pir po turi :).
Pod Šteharskim vrhom je lep panoramaki del do Strojne in Jamnice, kjer se končno malo zbudiš na Dixijevih trailih. Romantika čez lepi Lom v objemu Pece, nato pa grickanje na Štenge. Pa potem še na Jakobeta. Pa potem še malo mlinčkanja v strmino v smeri Tople. Zanimalo me je, kako je vozljiva potka iz Male Pece. Lepa reč- vlaka iz Jakobeta, ki se odcepi v smeri potke, se je končala, navigacija je kazala le sto višinskih in nekaj več daljinskih metrov do pešpoti. Bicikl na ramena. Opa- po naljučju končno najdem še Zajčjo peč, pa seksi klopco na previsni skali, ki nudi razgled na t.i. Pecin nariv, vidno posledico zamikanja kontinentalnih delov plošč. Potka Mala Peca-Topla je delno prevozna in se nošenje kolesa na tej turi tam ne izplača. Boljši je vzpon in spust prek Jakobeta po vlaki v Toplo in se potem pač elegantno vzpeti na Preval.
Razgledi božajo, kot vedno in spet nabereš energijo za naprej. Malca pri Kumru ni slaba ideja. Pot v originalu poteka naprej na Zadnje Travnike, saj že njeno ime pove, da je ‘point’ iti okoli Meže. Odločim se za odpustek- spust od Kumra po cesti v Črno, zaradi česar imam letos popravca! Manjša goljufija je spust od Kumra v Koprivno, vzpon na sv.Jakoba in Sp. Sleme ter spust po Bistri v Črno, pri čemer pazimo, da ne prečimo Meže. V originalu je tura seveda bolj začinjena in ne poteka v center Črne, temveč iz Biste na Pudgarsko, Kramarico, Ciganijo, Naravske Ledine, Poštarski dom, sv.Nežo ter v Dravograd. A veliko bolj eleganten se mi je danes zdel obisk Črne ter Javorja na sončni zahod. Nato pa še zadnji košček mimo Ledin pred zasluženim pirom.

KajaK

Last modified: 24/01/2022